Er zijn nog enkele tientallen certificaten beschikbaar binnen ons zonneproject ‘Semsweg’. Het is ‘eerst komt eerst maalt’, we geven op deze site zo snel mogelijk aan wanneer alle certificaten zijn verdeeld.

We verspreiden een brief aan de bewoners van de betreffende postcodes om deze laatste certificaten te verdelen. In dit artikel zetten we alle informatie wat uitgebreider op een rijtje. Kijkt u daarnaast ook even naar de rubriek Vraag&Antwoord. Hier is een kaart van de postcodes waarvan de bewoners kunnen deelnemen aan het project. De postcodegebieden

Hoe werkt het?

Eén certificaat kost € 95 en is goed voor een jaarlijkse stroomproductie van 250 Kwh. U krijgt jaarlijks, voor de duur van 15 jaar, de energiebelasting op de elektriciteitsrekening terug van de Belastingdienst. U betaalt, naast de aanschafprijs, een jaarlijks bedrag van € 12,50 per certificaat aan de Kielster Energie Coöperatie (KEC). Download hier de presentatie met de berekening van het rendement en de uitleg van de berekening.

Ook als u zelf al zonnepanelen heeft, maar méér elektriciteit gebruikt dan u opwekt, kunt u gebruik maken van de energie van ons zonneproject. U neemt dan certificaten af voor de extra elektriciteit. U blijft dan gewoon salderen met uw leverancier (u levert stroom terug van uw eigen panelen als de zon veel schijnt). Daarnaast krijgt u de energiebelasting terug van uw energierekening, over het bedrag dat u betaalt voor de extra elektriciteit. De teruggaaf is mogelijk omdat u de betreffende certificaten heeft aangeschaft.

Subsidie

Niet iedereen heeft het aanschafbedrag voor de certificaten zo maar beschikbaar. Gelukkig is de waardevermeerderingssubsidie voor het bevingsgebied ook te gebruiken voor de aanschaf van de certificaten. Daarnaast kunt u zich als inwoner van de gemeente Midden Groningen vanaf begin 2021 aanmelden voor de Regeling Waardedaling. U kunt hier klikken voor meer informatie.

Certificaten bestellen

U kunt certificaten bestellen door het invullen en opsturen van de getekende ledenovereenkomst. Daarbij ontvangen wij graag het laatste jaaroverzicht van uw energieleverancier. Deze documenten kunt u sturen naar secretaris@kielsterenergiecooperatie.nl of naar de Dorpsstraat 40, 9605PA Kiel-Windeweer. Het bestuur van de KEC ondertekent na ontvangst de ledenovereenkomst en stuurt de overeenkomst aan u retour. Daarmee kunt u de jaarlijkse teruggaaf van de energiebelasting aanvragen. De ledenovereenkomst en de bijlage (voorwaarden) kunt u hier downloaden.

Energie van Ons

Tenslotte, niet elke energieleverancier werkt mee aan de teruggaaf van de energiebelasting. Wij leveren onze stroom aan ‘Energie van Ons’, de regionale producent van écht groene stroom. U kunt uw elektriciteit van Energie van Ons betrekken, waarmee u verzekerd bent van de vlotte teruggaaf van de energiebelasting. Daarnaast biedt Energie van Ons een vergoeding aan De Kielster Energie Coöperatie voor elke klant. Als deelnemer in de KEC profiteert u daar ook weer van.

Ook als dit project volledig is ondergebracht bij de deelnemers in Kiel-Windeweer valt u niet buiten de boot. Ook in 2021 zullen wij ons inspannen om vervolgprojecten van de grond te krijgen. We gaan samen op weg naar een klimaatbestendig Kiel-Windeweer!