Samen zoeken we naar mogelijkheden om energie op te wekken voor ons dorp. Op een manier die past binnen het beschermd dorpsgezicht en passend is bij de omgeving.

Vraag en antwoord

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen voorzien van ons antwoord. U krijgt het antwoord op een vraag te zien door achter de vraag op de + te klikken.

Waarom een energie coöperatie?

De energiecoorperatie stelt zich ten doel Kiel-Windeweer energieneutraal te maken. Dit willen wij doen door zelf energie op te wekken, maar ook door woningen en bedrijfspanden in het dorp energiezuiniger te maken en zo op termijn van het gas af te zijn.
Hiermee dragen we met elkaar bij aan een meer duurzame leefomgeving.

Vanuit de status beschermd dorpsgezicht wordt zorgvuldig gekeken naar de mogelijkheden om energie op te wekken. Wat past in deze omgeving, wat is financieel voordelig, aan welke eisen moet een en ander voldoen en hoe draagt het bij aan een energieneutraal dorp.

Waar kan ik meer informatie vinden over de aankoop van certificaten?

Wilt u meer informatie over de koop van certificaten, dan kunt u dat hier vinden op deze website. U kunt ook contact met ons opnemen door op de homepage te klikken op de knop met “Geïnteresseerd?”

Hoe kan ik me aanmelden?

U kunt zich aanmelden door het contactformulier in te vullen. Deze wordt getoond zodra u op de homepage op de knop “Geïnteresseerd?” klikt. Vult u dit formulier volledig in en druk op verzenden. Na ontvangst zullen wij z.s.m. contact met u opnemen.

Wat is de Poscoderoosregeling?

Dankzij de Regeling Verlaagd Tarief (Postcoderoosregeling) krijgen leden van een coöperatie een energiebelasting korting voor lokaal en duurzaam opgewekte elektriciteit. Het zonnedak mag in een nabijgelegen postcodegebied geplaatst worden.

Welke postcodes kunnen meedoen in Kiel?

Bewoners van aangrenzende postcodes kunnen meedoen aan een postcoderoos project. Voor ons project in Kiel-Windeweer zijn dat de postcodes

 

Hoe zit het financieel in elkaar?

De Kielster energiecoöperatie investeert met jouw inleg in de installatie van een zonnedak. In plaats van rente ontvang je als deelnemer korting op jouw energiebelasting. Daarnaast krijgt de coöperatie inkomsten uit de verkoop van de opgewekte elektriciteit.
Met deze gelden zorgt de coöperatie voor de administratie van de financiën en de leden, de verkoop van de stroom, het onderhoud van het zonnedak en de benodigde verzekeringen en belastingen.

Waarom krijg ik korting op mijn energierekening?

De overheid heeft bepaald dat mensen die lokaal energie opwekken geen energiebelasting verschuldigd zijn. De reden is dat lokaal opgewekte energie nauwelijks gebruik maakt van het landelijke energienetwerk. Deze belastingkorting is gegarandeerd voor een periode van 15 jaren.

Wat zijn de risico's?

Ja, er zijn risico’s verbonden aan deelname in een Postcoderoos project. Dit zijn dezelfde risico’s als bij het plaatsen van een zonnepanelen installatie op je eigen woning. Namelijk de tijd dat de zon schijnt, de hoogte van de elektriciteitsprijs die de energieleverancier betaalt voor de opgewekte kWh’s en de hoogte van het energiebelastingtarief die jaarlijks wordt vastgesteld door de overheid.

De besparing is afhankelijk van de conditie van de locatie en hoe lang de zon schijnt en dat kan jaarlijks verschillen. Ook kan het zijn dat door onderhoud er een jaar minder opbrengst is. Maar bij de berekening zijn we uitgegaan van een veilig jaarlijks verwacht gemiddelde.