Dat scheelt geld en is nog goed voor het milieu ook.

De Kielster Energie Coöperatie wil naast het duurzaam opwekken van stroom ook bijdragen aan de vermindering van CO2. Eén van de ideeën die daaruit voortkomen is het beschikbaar stellen van elektrische deelauto’s. De meeste (tweede) auto’s staan het overgrote deel van de tijd stil op onze opritten. Veel mensen hechten aan het gevoel van vrijheid van het beschikken hebben over een auto. Maar niet veel mensen beseffen hoeveel die ‘vrijheid’ eigenlijk kost. Zowel in geld als in belasting op het milieu. Met een deelauto sla je twee vliegen in één klap. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.

Wat is het plan?
Het woord zeg het al: een deelauto is een auto die u met anderen deelt. Deze vervangt uw eigen (tweede) auto. Op een centrale plek in Kiel-Windeweer -bijvoorbeeld bij ’t Woldhuus- komen dan twee (uiteraard) elektrische auto’s van een leasemaatschappij of deelauto leverancier te staan. Via een website of een app reserveert u een auto als u er een nodig heeft. U loopt of fiets erheen, stapt in en klaar. Bij terugkomst hoeft u alleen de stekker in de auto te plaatsen zodat ook de volgende gebruiker een volle accu heeft.

Voor wie is het?
Voor iedereen in Kiel-Windeweer met een deelauto-abonnement. Om deel te nemen aan het autodeelproject sluit u een abonnement af en daarmee bent u ook lid van de Kielster Energie Coöperatie. We willen ook graag onderzoeken of een combinatie met ouderen- en schoolkinderenvervoer mogelijk is.

Wat kost het?
Dat hangt af van welke constructie we kiezen. Er is een Gronings bedrijf dat elektrische deelauto’s beschikbaar maakt (bij voldoende animo) en een abonnementsprijs hanteert van €5 per maand + €2,75 per uur/€27,50 per dag + €0,05 per gereden kilometer.
Klik op deze link om de presentatie te openen waarin de rekenvoorbeelden zijn uitgewerkt.

Wat levert het op?
Een beter milieu; minder geproduceerde auto’s; minder gebruik van fossiele brandstoffen; rijden in een nieuwe auto; meer ruimte op de oprit; niet meer hoeven autowassen; geen onverwachte kosten bij onderhoud en reparatie. Nog niet overtuigd?

Het scheelt ook geld. Hoeveel geld is afhankelijk van welke auto u nu bezit en hoeveel kilometers u daarmee rijdt. Grofweg is het gebruik van een deelauto goedkoper dan een eigen auto wanneer u minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt. Zeker als u weinig kilometers maakt kan het wel tot de helft goedkoper zijn.

Hoe kan ik meedoen?
De komende periode onderzoeken we of er belangstellenden zijn in Kiel-Windeweer. Dus bent u geïnteresseerd, meldt u nu vast aan. Dan houden we u op de hoogte. Mail naar secretaris@kielsterenergiecooperatie.nl of bel met Bart Dijk: tel 0629101683.